Bendras

Kakapo - profilis


portretas

pavadinimas: Kakapo
Kiti vardai: Pelėdos papūga
Lotyniškas vardas: Strigops habroptilus
klasė: Paukščiai
dydis: 58 - 65cm
svoris: 1,5 - 4 kg
amžius: 40 - 60 metų
išvaizda: Samanos žalios spalvos užpakalinis plunksna, geltonai žalios spalvos pilvo plunksna
lytinis dimorfizmas: Taip
mityba tipas: ?
maistas: Bičių žiedadulkės, vaisiai, sėklos, lapai
paplitimas: Naujoji Zelandija
pirminė kilmė: Naujoji Zelandija
Miego pabusti ritmas: Nakties
arealas: nepatikslinta, u.a. vidutinio klimato miškai
natūralūs priešaiPaveikslėlis: Naminė katė
lytinio brendimo: ?
poravimosi sezoną: ?
veisimosi sezoną: apie 30 dienų
sankaba dydis: 1 - 3 kiaušiniai
socialinio elgesio: Vienišiai
Nuo išnykimo: Taip
Tolesnius gyvūnų profilius galite rasti enciklopedijoje.

Įdomūs faktai apie kakapo

  • Kakapo arba Strigops habroptilus apibūdina papūgos rūšį, kuri yra gimtoji tik Naujojoje Zelandijoje.
  • Jis yra vienintelis neskraidomas papūga, todėl daugiausia gyvena ant žemės, kur gali judėti stebėtinai greitai. Kadangi jis turi labai tvirtus nagus, jis taip pat yra labai geras alpinistas ir dažnai būna aukštai medžiuose.
  • Kadangi jį beveik visiškai perkėlė žmonės, jam šiandien gresia išnykimas.
  • Šiandien Naujojoje Zelandijoje gyvena tik apie 125 kakapus.
  • Biologų ir gamtosaugininkų komanda juos perkėlė į tris Naujosios Zelandijos salų menkes, Maudo salas ir Mažąją užtvarą, nes ten nėra plėšrūnų, kurie galėtų dar labiau pakenkti jų egzistavimui.
  • Jų naujuose namuose kakapos neranda tiek daug maisto produktų, kiek originalioje jų platinimo vietoje pagrindinėje saloje. Todėl mokslininkai juos maitina specialiai sukurta dieta, kurią sudaro įvairūs vaisiai ir daržovės, taip pat riešutai.
  • Kakapo užpakalyje yra samanų žalumos plunksna, juodos spalvos, o papuošalams būdingas veido šydas, kuris yra svarbus pelėdų bruožas.
  • Uodegos plunksnos yra gerai matomos dėl nuolatinės trinties ant žemės.
  • Kakapo ūgis siekia iki šešiasdešimt centimetrų ir sveria iki keturių kilogramų.
  • Sparnai, kurie naudojami tik pusiausvyrai vaikščioti ant žemės, yra nepaprastai maži, palyginti su likusia kūno dalimi.
  • Kakapos yra naktiniai paukščiai, kurie dienos metu slepiasi ant žemės ar medžių. Žygiuodami jie gali nuvažiuoti kelių kilometrų atstumus per vieną naktį.
  • Vykstant kelis mėnesius trunkančiam teismo posūkiui, kuriam būdingas žemas žemumas, kakapos vyrai dėl fizinio krūvio praranda apie pusę savo svorio ir poruojasi su keliomis patelėmis.
  • Jie poravimosi metu grįžta į savo teritorijas, kiaušinius deda į gerai paslėptus dugno lizdus ir tik tada augina viščiukus.
  • Maždaug po dvylikos savaičių jauni paukščiai pabėga, tačiau išlieka pirmaisiais šešiais gyvenimo mėnesiais šalia motinos ir iš dalies ją maitina.
  • Kakapos, kaip ir daugelis kitų papūgos rūšių, gali gyventi gerokai daugiau nei penkiasdešimt metų.


Video: The Strangest Parrot in the World. Modern Dinosaurs (Lapkritis 2021).